Beeldbewerking

Beeldbewerking met behulp van Adobe Photoshop is al gedurende ruim 20 jaar onderdeel van mijn dagelijks werk. Beeldbewerking bestaat uit o.a.:

  • het optimaliseren van beeldmateriaal voor drukwerk, internet, presentaties; dit betekent belichting en/of kleur aanpassen voor de diverse uitingen
  • het daadwerkelijke beeld bewerken; zoals gedaan voor mijn meest recente werkgever door bijvoorbeeld incomplete buitenruimten bij gebouwen op te schonen en bijvoorbeeld zandgebieden te veranderen in grasvlakten (voorbeeld A), lelijk aanwezige satelietschotels te verwijderen, nietszeggende luchten iets op te vrolijken (voorbeeld B)
  • met de hand panoramabeelden maken (dit kan tegenwoordig ook automatisch via het programma) van meerdere foto's (voorbeeld C)
  • het combineren van meerdere foto's om een goed resultaat te verkrijgen; bijvoorbeeld meerdere groepsfoto's waar op de verschillende foto's verschillende mensen net niet 'goed' op staan (voorbeeld D)
  • gescande beelden (van bijvoorbeeld oude dia's) verbeteren op kleur, beeldscherpte en krasjes, vlekken etc verwijderen (voorbeeld E)

Voorbeeld A:

De buitenruimte is nog niet klaar (links), dus voor de eerste vakbladpublicaties het zand 'vervangen' door gras.

            

 

Voorbeeld B:

Bij het fotograferen voor de eerste vakbladpublicaties werkte het weer niet mee, dus achteraf aangepast.

            

 

Voorbeeld C:

Panorama's zijn tegenwoordig makkelijk te maken met ofwel de camera ofwel 'automatisch' in de software, deze voorbeelden stammen uit de tijd dat het nog met de hand gedaan moest worden: qua plaatsing, belichting etc. Landschappen waren makkelijker, met gebouwen moet ook het perspectief aangepast en natuurgetrouw gemaakt worden. Als er ook nog verschillende hoogten van de beelden zijn zal lucht of aarde 'bijgemaakt'  moeten worden.

                               

 

                                                  

 

Onderstaand voorbeeld is het eindresultaat van een panorama maken zoals veel voorkwam: 10-15 foto's van een plek waar het architectenbureau een visie of ontwerp voor moest maken. Perspectief en belichting moesten hier handmatig aangepast worden zodat 15 foto's een goed geheel werden.

 

Voorbeeld D:

Op de bovenste twee foto's staat iedere keer iemand er niet 'goed' op, samengevoegd tot één foto waar iedereen wel leuk op staat...

            

 

Voorbeeld E:

Links is de originele scan van een ruim 50-jaar oude 6x6 dia, rechts is het resultaat na aanpassen van kleur, contrast, scherpte en het wegwerken van vlekken, krasjes etc.

Scan van 50 jaar oude 6x6 dia